چگونه برنامه ریزی کنیم تا در زندگی خود موفق شویم؟
چرا باید برنامه ریزی کنیم؟ چگونه برنامه ریزی کنیم تا در زمان مشخص به تمام کارهای خود برسیم؟ اهمیت برنامه ریزی در زندگی چیست؟ برای برنامه ریزی موفق چه مراحلی را باید طی کرد؟ یکی از مهمترین مشخصههای افراد موفق داشتن برنامه ریزی دقیق برای رسیدن به اهدافشان است که به آنها در صرفه جویی در زمان و بالا بردن درصد موفقیت در انجام کارها کمک میکند. در ادامه با ما در خانه آموزش همراه باشید تا اهمیت برنامه ریزی در زندگی و مراحل آن را با هم بررسی کنیم.
اهمیت برنامه ریزی
داشتن برنامه ریزی در زندگی باعث میشود که در انجام کارها پیشرفت داشته باشیم و بتوانیم از زمان خود به خوبی استفاده کنیم. یکی از مهمترین ویژگی افراد موفق داشتن برنامه و زمانبندی مناسب برای انجام کارهای خود در طول شبانه روز میباشد. گاهی با انباشته شدن کارها بر روی یکدیگر اولویت دادن به آنها برایمان سخت میشود و توان رسیدگی به امور مختلف را در مدت زمان مشخص از دست میدهیم؛ همچنین باید بتوانیم زمانی را در طول شبانه روز به خود اختصاص دهیم و خود را وسط مشغلههای روزانه از یاد نبریم. در این شرایط با داشتن برنامه روزانه و زمانبندی مشخص میتوانیم به کلیه امور رسیدگی کنیم.
چگونه برنامه ریزی کنیم
مهمترین عامل در رسیدن به اهداف، داشتن برنامهای دقیق و زمانبندی مناسب در کلیه امور زندگی میباشد. در صورت وجود برنامه مشخص رسیدن به هدف به مراتب سادهتر و سریعتر خواهد بود. باید توجه داشت که هدفی که انتخاب میکنید باید منطقی باشد و با توجه به ویژگیها، تواناییها و امکاناتتان انتخاب شود. هدف خود را بشناسید و به طور دقیق آن را بررسی کنید، نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی نمایید و روی هدفتان تمرکز کنید. برای هدفتان تصویر ذهنی بسازید و سعی کنید که آن را اجرا کنید.
چرا باید برای کارهای خود برنامه ریزی کنیم؟
هدف از برنامه ریزی این است که بتوانیم با مدیریت زمان و مشخص کردن اهمیت کارهایی که در پیش رو داریم به تمام کارهایمان برسیم. ویژگی مشترک تمام مدیران موفق داشتن برنامه ریزی دقیق است که در آن فهرستی از کلیه اقدامات دارای اهمیت و زمانی که میتوانند به هر یک اختصاص دهند نوشته شده است. به این وسیله میتوانند سریعتر از حالت عادی به اهداف خود برسند.
جالب است بدانید که هر یک دقیقهای که شما صرف برنامه ریزی میکنید باعث میشود 10 دقیقه در زمان اجرا صرفه جویی شود. دلایل زیادی میتوان نام برد که اهمیت برنامه ریزی را برای ما مشخص میکند اما مهمترین دلیلی که برنامه ریزی برای ما دارد این است که برنامه ریزی نداشتن برای هر کاری یکی از مهمترین دلایل هر شکستی است؛ پس داشتن برنامهای مشخص و علم به این موضوع که چگونه برنامه ریزی کنیم کمک چشمگیری در کاهش شکست و افزایش احتمال موفقیت خواهد کرد.
هدف از برنامه ریزی موفق چیست؟
سعی کنید که زمان بهخصوصی را برای برنامه ریزی مشخص کنید. مثلاً اول هر هفته، آخر هر شب، ابتدای روز و یا هر زمان دیگری که راحت هستید و تمرکز کافی برای زمانبندی کارهایتان دارید. موضوعی که باید به آن توجه کنید این است که حتماً برنامه خود را در جایی ثبت نمایید و برای این منظور میتوانید یک دفتر برنامه ریزی هفتگی تهیه کنید یا اگر با تکنولوژی راحتترید میتوانید از نرمافزارهایی مانند گوگل کلندر برای برنامه ریزی استفاده نمایید. در ادامه هنگامی که ابزار کار را فراهم کردید میتوانید شروع به برنامه ریزی کنید. در پاسخ به سوال چگونه برنامه ریزی کنیم مراحل برنامهریزی را میتوان در پنج مرحله زیر دستهبندی کرد:
1. چقدر زمان دارید
در مرحله اول فرآیند برنامهریزی مهمترین عامل این است که باید با توجه به اهداف و شرایطی که در آن قرار دارید مشخص کنید که چقدر وقت برای انجام هر کاری وجود دارد. به این منظور با توجه به هدفگذاری و برنامهای که در پیش رو دارید بهتر است زمان بیشتری را به کارهای مهم اختصاص دهید و برای انجام کارهای دیگر که از اهمیت کمتری برخورداراند در زمان صرفه جویی کنید. این امر به شما کمک میکند تا زمان کافی برای رسیدن به هدف خود داشته باشید.
2. مهمترین کارها را مشخص کنید
در این مرحله باید مهمترین کارهایتان را بنویسید و منظور از مهمترین کارها دقیقاً همانهایی است که اگر به درستی انجام شوند احساس رضایت بیشتری از خود و روند کاریتان خواهید داشت. به طور مثال در صورت رهبری یک تیم، میتوانید بخشی از زمان خود را به شنیدن مشکلات، نظرهای اعضای تیم و کمک به ارتقای سطح مهارتهایشان اختصاص دهید. همین طور زمانی را هم باید برای برقراری ارتباط و صحبت با مدیران و افراد کلیدی شرکت صرف نمایید.
3. تعیین زمان برای وقایع غیرقابل پیش بینی
تخمین مدت زمانی که باید به این بخش اختصاص دهید برای هر فرد با توجه به شناخت از شرایطی که در آن قرار دارد و همچنین شرایط شغلی متفاوت خواهد بود؛ هرچه شغلی که به آن مشغول هستید غیر قابل پیشبینیتر باشد زمانی که به این بخش اختصاص میدهید هم باید بیشتر باشد. در این زمینه تجارب خودتان بهترین راهنمایتان خواهد بود.
4. برنامهتان برای وقتهای آزادتان چیست
هرچقدر که در دفتر برنامهریزیتان جای خالی مانده این همان وقت آزاد شما میباشد که بهتر است این زمان را صرف رشد شخصیتی و نزدیک شدن به هدفهای خود نمایید. با نگاه به لیست کارهایی که برای شما اولویت دارند، کارها و اهداف شخصی خود را پیدا کنید و مشخص کنید که هر کدام برای انجام گرفتن به چقدر زمان نیاز دارند. این زمان را میتوانید به انجام این امور اختصاص دهید.
5. بررسی و تجزیه و تحلیل فعالیتها
چنانچه مشاهده کردید که زمان آزادتان کم است بهتر است به عقب برگردید و در مراحل قبلی بازنگری کنید و ببینید آیا واقعاً همه کارها در لیستتان ضروریاند؟ هیچکدام را نمیتوانید به شخص دیگری بسپارید؟ به احتمال زیاد با این نگرش میتوانید زمانهایی را در بین کارهایتان پیدا کنید که این زمانها میتوانند شما را در رسیدن به اهدافتان یاری کنند. اگر که باز هم زمان آزادتان کم است بهتر است که یا با رئیستان صحبت کنید تا وظایفتان را کمتر کند و یا از کسی کمک بگیرید تا به شما در انجام کارهایتان کمک نماید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.