چگونه برنامه ریزی کنیم تا موفق باشیم؟

میخواهید یک برنامه خوب بنویسید؟ دوست دارید قلههای موفقیت را فتح کنید اما برنامه ریزی مناسب ندارید؟ برای رسیدن به اهدافتان دنبال راه مناسب هستید؟ در این قسمت از خانه آموزش میخواهیم به این که چگونه برنامه ریزی کنیم بپردازیم. قبل از این که با برنامه ریزی و روشهایی که باعث میشوند یک برنامه کاربردی بنویسید آشنا شوید، خوب است بدانید که برای رسیدن به اهداف و آرزوهایتان، فقط انجام کارهای زیاد موثر نیست؛ بلکه انجام کارهای مفید و موثر باعث رسیدن شما به اهداف میشود.
چگونه برنامه ریزی کنیم تا تعادل در کارها برقرار باشد
در ابتدا قبل از اینکه بگوییم چگونه برنامه ریزی کنیم تا موفق باشیم، باید بگوییم که برنامه ریزی به معنای انجام کلی کارها نیست؛ بلکه یعنی کارها را به صورت دقیق و منظم انجام دهیم. خوب است بدانید که اگر اهداف و آرزوهای ذهنیتان را بشناسید، برنامهریزی کردن و عمل به برنامهی ریخته شده کار آسانی خواهد شد. فراموش نکنید که ایجاد تعادل و توازن بین وظایفی که در زندگی به ما محول شده است ساده نیست؛ بنابراین نمیتوانیم بدون برنامهریزی پیش برویم.
تحصیل، شغل، تفریح، ورزش و توجه به خانواده و دوستان از کارهای روزانه شماست که وقتتان را پر کرده است. با وجود این مشغلهها برنامه ریزی کمک بسیار مناسبی برای شما میباشد. با ریختن یک برنامهی درست میتوانید تعادل را بین کارهایتان برقرار کنید و بر روی آنها مدیریت داشته باشید. همچنین میتوانید براساس اهمیت و ارزش کارها، آنها را اولویت بندی کنید. در ادامهی این بحث میخواهیم به شما بگوییم که چگونه برنامه ریزی کنیم تا تعادل و توازن در برنامههایمان برقرار باشد. داشتن برنامه ریزی درسی میتواند موفقیت شما را چندین برابر کند.
با انجام دادن این کارها میتوانیم یک برنامه ریزی موفق داشته باشیم
هدف ما این است که برنامه ریزی درستی را پایه ریزی کنیم. قبل از اینکه روشهای نوشتن یک برنامهی خوب را ارائه دهیم، از شما میخواهیم یک لیست اصلی از کارهای روزمرهتان بنویسید. این اولین قدم برای این است که بدانیم چگونه برنامه ریزی کنیم. سپس هدفی که برای آن برنامه مینویسید را انتخاب و به راههایی که میتوان با آنها زودتر به هدف اصلی رسید فکر کنید. اصلیترین ایده این است که کارهایی که شما را به هدفتان نزدیک میکند بشناسید. سپس آنها را به بهترین نحو ممکن انجام دهید. برای نوشتن یک برنامه ی خوب لازم است که موارد زیر را دقیق انجام دهید.
1.اهداف و ارزشهایتان را بیابید
زمانی اعتماد به نفس بالا میرود که فعالیتها و کارهایتان در جهت ارزشها و اهداف شما باشند. با مشخص بودن ارزشها، حتی ترس هم مانع قدمهایتان در راه رسیدن به اهداف نمیشود. بنابراین اگر ارزشهای زندگی خود را بدانید میتوانید اهداف، جهتها و برنامه زندگی را براساس آنها پایه ریزی کنید. برای نوشتن یک برنامه درست، 10 ارزش مهم زندگیتان را مشخص کنید؛ برای مثال اگر درس مهمترین هدف و ارزش شما در زندگی است؛ مسلما آمادهاید تا هرکاری انجام دهید تا در این حوزه به موفقیت برسید. یکی از این کارها شب و روز درس خواندن است. پس با انتخاب اهداف و ارزشها برنامه ریزی یک پله برای شما آسان میشود.
2.از سررسید یا برنامه ریز انتخاب کنید
برای نوشتن برنامه ابزار خاصی احتیاج ندارید. میتوانید دفترچه کوچک و ساده یا سررسید و دفتر برنامه ریزی بزرگتری را تهیه کنید. تهیه ابزاری که قرار است در آن بنویسید به نیاز شما بستگی دارد. اگر سررسید را برای نوشتن برنامه انتخاب میکنید؛ دقت کنید که سررسید انتخابی به اندازه کافی جای خالی داشته باشد. بعضی از سررسیدهای بازاری جدولهایی دارند که مخصوص برنامه ریزی کشیده شدهاند و استفاده از این جدولها راحت و مناسب است. جالب است بدانید که در عصر جدید، برنامه ریزی دیجیتالی روی کار آمده و انواع لبتابها و گوشیها دارای این جداول هستند. بهتر است نوعی جدول دیجیتالی یا دفتری را انتخاب کنید که به مقدار کافی فضای خالی برای نوشتن برنامه انتخابی شما داشته باشند.
3.به کارهای مهم اولویت دهید
از بارزترین خصوصیات افراد موفق این است که آنها چیزهایی که میخواهند رامیشناسند و اولویتبندی میکنند. اولویتبندی از سختترین اعمالی است که به مدیریت حجم کارها کمک میکند. از آنجا که ما ابتدا کارهای آسان را انتخاب و سپس کارهای سخت را انجام میدهیم؛ اگر کارهایمان اولویتبندی نشده باشند، از همه چیز عقب میمانیم و برنامه با موفقیت انجام نمیشود. همین که اولویتهایتان را مشخص کردید، آنها را وارد برنامه کنید. میتوانید برای این اولویتها شماره تعیین کنید. بنابراین با اولویتبندی کارها، کارسخت و کار آسان وجود ندارد و کارهای مهم اول و به ترتیب اولویتبندی انجام میشوند.
4.قانون 80/20 را به یاد داشته باشید
یکی دیگر از راههایی که به ما کمک میکند تا بدانیم چگونه برنامه ریزی کنیم قانون 80/20 است. قانون 80/20 از مفید ترین قانونها در مدیریت و کنترل زمان برای انجام کارها میباشد و اصل پارتو اسم دیگر این قانون است. مدیریت فردی یا مدیریت زندگی همان مدیریت زمان یا به نوعی دیگر کنترل جریانهای انجام شده در زمان میباشد. موفقیت شما بستگی به توانایی شما در انتخاب کارهای مهم و بیهوده دارد و با مدیریت زمان همیشه در فعالیت بعدی آزاد هستید. توجه داشته باشید که قبل از نوشتن برنامه روزانه یا ماهانه از خودتان سوال کنید که آیا کاری که میخواهید انجام دهید جزء بیست درصد بالا یا هشتاد درصد پایین است؟ حواستان باشد که اگر جزء بیست درصد بود در مقابل وسوسه انجام کارهای کوچک مقاومت کنید و کارهای بزرگ را انجام دهید.
5.به خودتان استراحت دهید
یقینا زمان استراحت امری ضروری و بسیار مهم است که کیفیت کار شما را افزایش میدهد. ضمن مطالعات و تحقیقاتی که انجام گرفته است، داشتن زمان استراحت مناسب از ایجاد خستگی در حین انجام برنامه میکاهد. سعی کنید برنامه شما طوری نباشد که مدام درحال کار کردن باشید. بدن شما نیازمند استراحت است و نمیتواند دائم در حال انجام فعالیت باشد. مراقب باشید بدن شما نیازمند استراحت است و در زمانی که برای استراحت در نظر گرفتهاید فقط باید استراحت کنید؛ نه اینکه مدام در فضای مجازی چرخ بزنید و ذهنتان را شلوغ تر از قبل کنید.
6.جریمه تعیین کنید
بعد از اینکه بر اساس موارد بالا، یک برنامه درست و حسابی برای خود نوشتید، وقت آن رسیده که خودتان را وادار کنید تا برنامه را به بهترین نحو ممکن انجام دهید. برای این که برنامه را کامل و جامع انجام دهید برای خودتان جریمه تعیین کنید. به طور مثال به خود دستور دهید که اگر امروز برنامه را تا فلان قسمت انجام ندهم؛ فردا باید چند برابر آن را انجام دهم. با این عمل موظف میشوید که برنامهتان را دقیق انجام دهید تا جریمه را نپردازید. هرچند باید مراقب باشید که جریمه را پرداخت کنید؛ درغیر اینصورت این کار هیچ فایدهای برای شما نخواهد داشت. همچنین شما میتوانید علاوهبر اینکه به خودتان جریمه میدهید در صورتی که چند هفته پشت سر هم برنامهتان را کامل و جامع انجام دادید برای خودتان پاداش در نظر بگیرید.
حرف آخر
برای نوشتن یک برنامهی خوب راههای بسیار دیگری هستند که میتوانند به شما کمک کنند. اما اگر راه درست این که چگونه برنامه ریزی کنیم تا به موفقیت برسیم را آموخته باشیم با 6 روشی که در این قسمت از خانه آموزش برای شما بیان کردیم میتوانیم بیاموزیم که چگونه برنامه ریزی خود را عملی کنیم و با هدف پیش برویم. شک نکنید که در صورت عمل کردن به آنها موفقیت در انتظار شما خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید