نقش برنامهریزی دانشجویی در تعیین موقعیت اجتماعی

دانشگاه و دوران دانشجویی برای همه کسانی که آن را تجربه کردهاند خاطراتی رنگارنگ را در گوشه ذهنشان به یادگار میگذارد که تا آخر عمر پابرجاست. آنها که دانشگاه را به پایان میرسانند علاوه بر خاطرات خوش و یافتن دوستان خوب، یک مدرک هم دریافت میکنند، مدرکی که شاید تنها هدف از ورود به دانشگاه باشد. مدرک تحصیلی سندی است که نشان میدهد یک دوره مشخص را پشت سر گذاشتهاید اما تایید کننده سطح سواد شما نیست. تنها کسانی که با برنامهریزی دانشجویی در طول سال به طور مفید و مانا مطالب را آموخته باشند میتوانند ادعای دانش داشته باشند.
دانشگاه بستر آماده شدن برای ورود به بزرگسالی
دانشگاه یک مرحله منسجم آموزشی است که برای انتقال مهارتهای تخصصی و هدفمند به گروهی از جوانان در هر زمینهای که دارای استعداد هستند شکل گرفت تا آنها را به نحوی آماده کنند که بتوانند به عنوان نیروی مولد وارد جامعه شده و به فعالیت مفید بپردازند. داشتن برنامهریزی دانشجویی در به بار نشستن کامل این آموزشها تاثیر به سزایی خواهد داشت. در واقع دانشگاهها زمینه ساز بلوغ اجتماعی دانشجویان هستند. بستری که در آن افراد یاد میگیرند در برابر جامعهای که در دوران کودکی و نوجوانی از آنها حمایت و با پرداخت هزینههای تحصیل، غذا، پوشاک، تفریحات و … روی آنها سرمایهگذاری کرده است، مسئول هستند.
بلوغ اجتماعی و مسئولیت پذیری
اجتماع از مجموعه افراد مولد و غیرمولد (مصرف کننده) تشکیل شده است. کودکان و جوانان تا قبل از سن ورود به کار، افراد مسن که دوران اشتغال مفید آنها خاتمه یافته است و افراد بیمار و ناتوان بخش غیرمولد جامعه را تشکیل میدهند. زندگی این بخش از جامعه توسط نیروی مولد و کارآمد تامین میشود. اگر طول زندگی را به سه بخش خردسالی، بزرگسالی و کهنسالی تقسیم کنیم هر انسانی دو مرحله غیرمولد و یک مرحله مولد در زندگی خواهد داشت. معمولا دوران بزرگسالی زمان طولانیتری نسبت به دو بخش دیگر از عمر افراد را تشکیل میدهد، به عبارتی دورانی که افراد تولیدکننده هستند در تعادل با زمانمصرف کننده بودن آنها و حتی بیشتر است. بنابراین عادلانه است که نیروی کارآمد جامعه در هر برهه زمانی مسئولیت تامین احتیاجات بخش غیرمولد را برعهده بگیرد.
خانواده به عنوان واحد تشکیل دهنده جامعه فضای مساعدی برای انسجام دادن به بخشهای مختلف آن است به طوری که در یک خانواده ممکن است اعضایی از هر سه نسل را در خود داشته باشد. در واقع خانواده بستر اخلاقی مناسب برای پذیرش مسئولیت در بزرگسالی را فراهم میکند و مدرسه و دانشگاه وظیفه آموزش علمی و مهارتی آنها را به عهده دارد. کسی که ساختار اجتماع و جایگاه خود را در آن به خوبی درک کرده باشد، در واقع به بلوغ اجتماعی دست یافته و میداند که برای به دوش کشیدن مسئولیتش در حمایت از خردسالان و کهنسالان باید آماده شود. داشتن برنامهریزی دانشجویی هدفمند در دانشگاه و تلاش برای رسیدن به بهترین کارایی با کسب نیرو، مهارت و دانش لازم یکی از نشانههای بارز فردی است که از نظر اجتماعی بالغ شده است.
از وارد شدن به دانشگاه چه هدفی دارید
یکی از جذابیتهای دنیای حاضر تنوع مشاغل آن است. خوشبختانه هر یک از افراد جامعه شانس پرداختن به حرفه مورد علاقه خود را دارند و احتمال موفق شدن در دستیابی به این هدف با توجه به شرایط و تلاش افراد متفاوت است اما مطمئنا غیرممکن نیست. یکی از اهداف ورود به دانشگاه نیز میتواند رسیدن به موقعیت شغلی مطلوب باشد. دانشجویی که به صورت هدفمند قدم در دانشگاه میگذارد همواره باید برای رسیدن به هدفش برنامه داشته باشد. برنامهریزی درسی دانشجویی به بهرهبرداری بهتر از زمان تحصیل کمک میکند چه بسا با این کار وقت اضافه برای شرکت کردن در کلاس سایر اساتید برجسته نیز فراهم شود که به رشد جنبههای مختلف شخصیتی و علمیاش کمک کند. شاید در دیدگاه کوتاه بینانه این کار غیرضروری بنظر آید اما کسی که چشمانداز بلند مدت در زندگی داشته باشد از فرصت حضور در دانشگاه بیشترین بهره را خواهد برد.
برنامهریزی دانشجویی و بهبود کیفیت تحصیل
کیفیت ویژگی مورد علاقه همه انسانهاست. کمتر کسی را میتوان یافت که به اهمیت کالایی که میخرد، غذایی که میخورد و یا خدماتی که دریافت میکند اهمیت ندهد. تحصیلات نیز از این قائده مستثنی نیست و اگر فردی با کیفیت تحصیل کند هم باعث دستیابی به احساس مطلوب و مثمرثمر از حضور در دانشگاه خواهد شد و هم در آینده با اطمینان میتواند به دانش پشت مدرک تحصیلیاش اعتماد کند و با خیال راحت و اعتماد به نفس برای اشتغال در حرفه مورد نظرش فعالیت کند.
طراحی مسیر تحصیل با استفاده از یک برنامهریزی دانشجویی همه جانبه شرط اصلی داشتن تحصیلات باکیفیت است. لازم به یادآوری است دانشگاه علاوه بر تحصیل، دانشجویان را در معرض فعالیتهای جانبی زیادی قرار میدهد که از یک نظر فواید خوبی در جهت آمادهسازی آنها برای انجام کار گروهی و اجتماعی دارد اما همواره باید توجه داشت که هدف از دانشگاه تحصیل و کسب دانش است و باید مراقب بود اولویتهای مربوط به کسب مهارتهای تخصصی جایش را به فعالیتهای عمومی و غیرمرتبط ندهد. اگر فردی علاقهمند به انجام فعالیتهای متفرقه و کسب مهارت در آنها باشد، لازم است ابتدا برای انجام همه تکالیف درسیاش برنامه ریزی کرده و زمان کافی به هریک اختصاص دهد سپس اگر فرصتی باقی ماند صرف دیگر امور کند.
اهدافی فراتر از استخدام شدن داشته باشید
استخدام شدن و اشتغال در یک کار دولتی زمانی از نظر نسلهای قبل از ما جذاب بود و شاید هنوز هم افرادی به آن فکر میکنند. هرچند همه جوامع به همکاری و سازمانهای مختلف و به تبع آن کارمندانی برای فعالیت در آن نیاز دارند اما باید توجه داشت که هدف اصلی یک نفر نمیتواند کار کردن برای دیگران باشد و افراد هر شغلی که دارند به داشتن هدفی بزرگ چه در راستای شغل فعلی و چه متفاوت از آن نیاز دارند تا به زندگی و تلاشهایشان معنا بدهد. هدف خوب چند مشخصه اصلی دارد؛
- دستیابی به آن به فرد احساس غرور و رضایت بدهد
- به رشد یک یا چند جنبه از زندگی فرد بیانجامد
- برای جامعه و بشریت مفید باشد
- قابل دستیابی و متناسب با تواناییها و استعداد فرد باشد.
توجه به هدف و تلاش برای رسیدن به آن در دوران دانشجویی و حتی قبل از آن باید مد نظر باشد. انسان هوشمند با شناخت اصول برنامهریزی دانشجویی کارآمد از دوران تحصیل در دانشگاه برای رسیدن به یک هدف والا استفاده میکند. هدفی که علاوه بر مزایایی که برای خودش دارد و باعث ایجاد رضایت و نشاط در زندگیاش میگردد، برای جامعه و نوع بشریت نیز آثار مفید و ماندگار داشته باشد.
سخن پایانی
دانشگاه فضای مناسبی است که برای آموزش مهارتها و دانش لازم به جوانان توسط جوامع شکل گرفته است. دانشجویان مستعد با توجه به هدفی که دارند برنامهریزی دانشجویی مناسبی برای پراختن به درسها و تکالیف خود تهیه میکنند و با کمک آن به افزایش کیفیت تحصیل در دانشگاه پرداخته و خود را برای ورود به بخش مولد جامعه آماده میکنند. خانه آموزش مرکزی برای ارائه مطالب مفید در راستای تشویق جوانان به کسب تخصصهای مورد نیاز جامعه و متناسب با تواناییهایشان است. شما میتوانید اطلاعات جالبی در رابطه با استعداد یابی و مدیریت زمان را در این وب سایت مورد مطالعه نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.