معرفی 6 راهکار برای کاهش استرس شغلی

متاسفانه استرس شغلی میتواند موجب بروز مشکل در سلامت فیزیکی و روانی افراد شود. موضوع مورد بحث این است که با گذر زمان، استرس شغلی میان کارمندان افزایش پیدا میکند. طبق تحقیقات انجام شده 40% از کارمندان از وجود استرس بالا در محل کار خود ناراضی هستند و 25% کارمندان، شغل خود را پراسترسترین فعالیت در زندگی خود میدانند. حداقل نیمی از افرادی که با استرس در محل کار دست و پنجه نرم میکنند، نیازمند راههایی برای کاهش استرس شغلی هستند. به همین علت در این مقاله از خانه آموزش به معرفی کامل دلایل، نشانهها و راهکارهایی برای کاهش استرسهای شغلی خواهیم پرداخت.
نشانههای استرس شغلی چیست
زمانی که در محیط کار دچار استرس و اضطراب میشوید، اعتماد به نفس خود را از دست میدهید و عصبی میشوید. از دیگر نشانههای استرس كاری میتوان موارد زير را نام برد:
- احساس افسردگی و اضطراب
- بروز مشكل در كيفيت خواب
- خستگی
- بروز مشكلات گوارشی
- سردرد و درد عضلانی
- عدم رضایت و كم شدن علاقه نسبت به كار
- عدم تمركز
- پرخوری یا کمخوری
- دوری از دیگر همکاران
اگر اخیراً تعدادی از این نشانهها را در خود مشاهده میکنید، بهتر است هرچه سریعتر به فکر راه حلی مناسب برای کاهش استرس شغلی خود باشید؛ به این منظور میتوانید از مشاوران کمک بگیرد.
دلایل استرس کاری
اگر فکر میکنید دچار استرس شغلی هستید یا میخواهید از درگیری با این مسئله در آینده جلوگیری کنید، بهتر است از دلایلی که میتواند باعث بروز استرس کاری شود اطلاع داشته باشید. از جمله دلایل استرس کاری عبارتانداز:
- عدم برقراری نظم و برنامهریزی در محل کار
- انجام فعالیتهای گوناگون به صورت همزمان
- بروز مشکل با دیگر همکاران و پرسنل
- ترس و نگرانی بابت از دست دادن جایگاه شغلی
- فشار برای برآورده کردن انتظارات بیش از حد
- عدم کنترل بر نحوه انجام فعالیتها
همانطور که متوجه شدید، برخی از این دلایل ممکن است برخواسته از محیط کاری و برخورد دیگر همکاران باشد؛ درحالی که برخی دیگر به خود فرد و نحوه مقابله او با چالشهای کاری مرتبط است. پس اگر قصد كاهش استرس شغلي را داريد، بهتر است علاوه بر انتخاب مكان كاری مناسب، به ميزان قابليتهای خود نيز توجه داشته باشيد.
6 راهکار برای کاهش استرس شغلی
اگر در حال حاضر شاغل هستید، به احتمال زیاد نقطهای را در زندگی حرفهای خود مشاهده خواهيد كرد كه در حال دست و پنجه نرم کردن با استرس شغلی هستید. چه کارمند باشید و چه کارفرما، باید بدانید که استرس و اضطراب کاری ميتواند موجب بروز مشكل در سلامت شما شود. طبق تحقيقات انجام شده حدود 44% از بانوان و 36% از آقايان به دلیل استرس کاری، از شغل خود استعفا میدهند. از نکتههایی که میتوانید برای کاهش استرس شغلی از آنها بهره ببرید میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
1. مشکلات خود را با دیگران در میان بگذارید
بعضی اوقات بهترین راه کاهش استرس شغلی، در میان گذاشتن مسائل ناراحت کننده با دوستان یا اعضای خانواده است. نیازی نیست که شخص مقابل مشکلات شما را برایتان حل کند؛ بلکه تنها گوش دادن به مسائل میتواند تاثیر بسیاری در کاهش اضطراب شما داشته باشد. میتوانید با دیگر همکاران، دوستان و حتی اعضای خانواده درباره مسائلی که موجب استرس شما میشوند صحبت کنید. البته باید در انتخاب شخصی که میخواهید مشکلات خود را با او در میان بگذارید دقت کافی داشته باشید؛ چرا که همه افراد صلاحیت کافی برای پیشنهاد دادن راهحلهایی کاربردی را برای حل مشکل ندارند.
2. سلامتی خود را با ورزش و مواد مغذی تضمین کنید
زمانی که توجه زیادی به فعالیتهای کاری خود دارید، احتمال نادیده گرفتن سلامت فیزیکی در شما بسیار است. اما زمانی که سلامتی خود را با ورزش و مصرف مواد مغذی تضمین کنید، قوای جسمانی بیشتری خواهید داشت و نسبت به استرس مقاومتر خواهید بود. بهتر است میزان مصرف قند و چربی و کافئین را در برنامه غذایی خود کاهش دهید و میزان بیشتری از اسیدهای امگا3 را جایگزین کنید. در حالت کلی توجه به رژیم و برنامه غذایی، نقش بسزایی در کاهش استرس افراد ایفا میکند.
3. از خواب کافی غافل نشوید
ممکن است تصور کنید با کم کردن ساعات خواب خود، میتوانید کارهای خود را بهتر انجام دهید. اما بهتر است بدانید که کاهش ساعت خواب در شب میتواند بر فعاليت روزانه شما و ميزان تمركز، مهارت حل مسئله و خلاقيت تاثیرگذار باشد. بهتر است برنامه ثابتی را برای ساعات خواب خود در نظر داشته باشيد و آن را حتی در تعطيلات هم دنبال كنيد. سعی كنيد از انجام فعاليتهای استرسزا پیش از خواب بپرهیزید. بهتر است مطالعه آزاد یا گوش کردن به موزیکهای آرامبخش را جایگزین کار با تلفن همراه و فعالیتهای استرسزا کنید.
4. براي كارهای خود نظم و اولويت داشته باشيد
زماني كه استرس كاری شما را تحت فشار قرار ميدهد، ميتوانيد با مديريت زمان و داشتن برنامهريزی صحيح به كاهش استرس شغلی خود كمك كنيد. سعی كنيد زمان خود را به درستی مديريت كنيد و برای تمام فعاليتهای خود اولويت بندی مناسبی داشته باشيد. پروژههای بزرگ را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید و سعی کنید در انجام هر کاری نظم مخصوص به خود را داشته باشید.
5. عاداتی که موجب افزایش استرس شغلی میشوند ترک کنید
بسیاری از کارمندان با تفکر منفی یا کمالگراییهای بیش از حد، استرس شغلی را برای خود بیش از پیش افزایش میدهند. شاید شما نیز با عادت به اینگونه تفکرات، موجب افزایش استرس کاری در خود میشوید. سعی کنید این عادات را ترک کنید:
- اهداف واقعگرایانهای براي خود تنظيم كنيد.
- از تلاش براي كنترل كردن مواردی كه از حيطه تسلط شما خارج است بپرهیزید.
- به کار خود نظم دهید.
- میز کار خود را منظم و مرتب نگه دارید.
- در هر کاری به نقاط قوت بیاندیشید و تفکرات منفی را کنار بگذارید.
- از خود انتظارات بیجا نداشته باشید.
6. از برخوردهای نابجا پرهیز کنید
سعی کنید رابطه سالم و مناسبی با دیگر همکاران خود داشته باشید. از به اشتراک گذاری اطلاعات شخصی درباره عقايد سیاسي و مذهبي خود پرهیز کنید و همچنین سعی کنید از افرادی که رابطه خوبی با دیگر همکاران ندارند دوری کنید. با انجام این کارها میتوانید رابطه سالمی در محل کار داشته و در نتیجه به کاهش استرس شغلی خود نیز کمک کنید. همچنین اطلاع از روشهای مدیریت زمان میتواند تا حد قابل قبولی به کاهش استرس شما کمک نماید.
کلام آخر
همانطور که در خانه آموزش خوانديد، استرس شغلی از جمله مواردی است که میتواند مشكلات جدي در سلامت جسمي و روحي فرد به دنبال داشته باشد. دلايلي كه ميتوانند به استرس شغلي شما بيانجامند، ميتوانند برخواسته از محيط كار و يا حتي خود فرد باشند. به همين علت، يادگيري نحوه كاهش استرس شغلی از اهميت ويژهای برخوردار است. با عمل كردن به 6 راهكار ارائه شده، ميتوانيد ميزان قابل توجهي از استرس خود را كاهش داده و سلامت و آرامش خود را تضمين كنيد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.