ریشه اعتماد به نفس پایین در چیست

آیا میدانید ریشه اعتماد به نفس پایین در چیست؟ درباره رابطه اعتماد به نفس و سلامتی میدانید؟ اعتماد به نفس میتواند تنها چیزی باشد که شما برای رسیدن به موفقیت به آن نیاز دارید. با داشتن اعتماد به نفس بالا، میتوانید بدون ترس از بروز مشکلات و شکستها، به سمت جلو قدم بردارید و از رسیدن خود به موفقیت اطمینان داشته باشید. اما اگر اعتماد به نفس پایینی دارید نگران نباشید. با شناسایی ریشه اعتماد به نفس پایین در خود، میتوانید برای افزایش حس اطمینان و عزت نفس تلاش کنید. با خانه آموزش همراه باشید.
اعتماد به نفس چیست
در روانشناسی، عبارت اعتماد به نفس برای مواقعی به کار گرفته میشود، كه فردي براي خود احساس ارزشمندی قائل است. به نوعی ديگر، ميزان علاقهای كه شما به خود داريد و ارزشی كه براي خود قائل هستيد ميزان اعتماد به نفس شما را تعيين ميکند. بر اساس این تعاریف، اهمیت چندانی ندارد که شما در کاری از مهارت بالایی برخوردار هستید یا خیر.
حتی اگر مهارت و استعداد بالایی داشته باشید، بدون برخورداری از اعتماد به نفس هرگز نمیتوانید به بهترین وجه ممکن کار را به اتمام رسانید. با داشتن اعتماد به نفس، شما به خود و تواناییهایتان باور خواهید داشت و خواهید دانست که در هر صورت به اهداف خود خواهید رسید. اعتماد به نفس میتواند مانند محرکی قوی شما را با سرعتی فوقالعاده به سمت هدف پیش ببرد. در ادامه بیشتر به بررسی این حس و اهمیت آن خواهیم پرداخت.

چرا اعتماد به نفس از اهیمت بالایی برخوردار است
اعتماد به نفس بالا میتواند نقش بزرگي در موفقيت شما در زندگي ايفا كند؛ در حالی که اعتماد به نفس پایین با القای حس ناتوانی و ناباوری، میتواند شما را از رسیدن به اهداف شخصی و حرفهای باز دارد. به طور خلاصه، برخورداری از اعتماد به نفس بالا میتواند به شما برای رسیدن به اهداف گوناگون در زندگی شخصی و حرفهای و قدم برداشتن در مسیر موفقیت با انرژی مثبت کمک کند. افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند بهتر از دیگر افراد با استرسها و هیجانات زندگی خود کنار میآیند و مشکلات را برطرف میکنند. با اعتماد به نفس بالا، احساس خودباوری و امنیت در شما افزایش پیدا میکند و در نتیجه میتوانید روابطی مطمئن، مستحکم و سرشار از احترام با دیگران ایجاد کنید.
نشانههای اعتماد به نفس بالا
اگر میخواهید بدانید که خود یا فردی دیگر از عزت به نفس بالایی برخوردار است یا خیر، توجه به این نشانهها میتواند به شما کمک کند:
- توانایی “نه” گفتن
- داشتن دیدگاهی مثبت و قدرتمند
- توانایی توجه به نقاط ضعف و قوت و پذیرش آنها
- عدم تاثیر تجارب منفی بر عملکرد کنونی و آینده
- توانایی اظهار نیازها و خواستهها
نشانه و ریشه اعتماد به نفس پایین
در نقطه مقابل، میتوانید با مشاهده این علائم از پایین بودن عزت نفس خود اطمینان پیدا کنید:
- دیدگاه منفی
- عدم توانایی در بیان خواستهها و نیازها
- تمرکز بیش از اندازه بر روی نقاط ضعف
- احساس مداوم استرس، شرم یا افسردگی
- باور به این که دیگران بسیار بهتر از شما هستند
- ترس بسیار از شکست و سرافکندگی
ریشه اعتماد به نفس پایین در چیست
با وجود اهمیت بسیاری که اعتماد به نفس برای هر شخص دارد، به دست آوردن آن برای بعضی افراد به سادگی میسر نیست. به همین دلیل، بسیاری از انسانها با اعتماد به نفس پایین دست و پنجه نرم میکنند. اما اعتماد به نفس پایین از کجا نشات میگیرد؟ با دانستن منشا اعتماد به نفس پایین، میتوانید در افزایش این حس ناب در خود قدم بزرگی بردارید. از جمله مواردی که میتوانند در عدم وجود اعتماد به نفس در شما نقش داشته باشند میتوان موارد زیر را نام برد:
1. ترس از دست دادن
از دست دادن چیزهای باارزش در زندگی گذشته فرد، میتواند ریشه اعتماد به نفس پایین او در زندگی کنونی باشد. مرگ، از دست دادن والدین، تجربه طلاق، حس رها شدن و احساس عدم کنترل بر زندگی میتوانند از جمله دلایل تاثیرگذار باشند. اگر دائما ترس از دست دادن دارید، احتمالا از اعتماد به نفس کمی برخوردار هستید که باید برای رفع این ضعف اقدام کنید.
2. اطرافیان
اطرافیان شما میتوانند تاثیر بسیاری بر میزان اعتماد به نفس شما داشته باشند. والدینی که بیش از حد محافظهگر هستند و یا به توانایی فرزندشان در کنترل زندگی شخصی و مقابله با چالشها ایمان ندارند، میتوانند موجب عدم اعتماد به نفس او در زندگي آينده شوند. ممكن است فردي در زندگي گذشته شما، سعي در كنترل تمام رفتارهاي شما داشته است و يا ديگران در كودكي به تواناييهاي شما ايمان نداشتهاند. تمام اين موارد ميتوانند دلايلي بر عدم اعتماد به نفس فرد در آينده شوند.
3. ترس از عدم پذیرش
این احساس نیز میتواند نشات گرفته از تجارب نامناسب در کودکی باشد. عدم پذیرش کودک از طرف جمعی از دوستان و یا طردشدگی از خانواده و اطرافیان و یا حتی شنیدن پاسخ منفی در درخواستهای شغلی، همگی میتوانند ريشه اعتماد به نفس پایین فرد در آینده باشند. همچنین شاید بتوان یکی از دلایل کم بودن اعتماد به نفس را بتوان عدم توجه به مدیریت زمان و قوانین مدیریت زمان بتوان دانست.
4. انتظارات اطرافیان
انتظارات بالا و بیش از حد اطرافیان میتوانند به فرد احساس ناتوانی القا کنند. فردی را تصور کنید که از کودکی در تلاش برای جلب توجه والدین، مدرسه، دوستان و دیگر اطرافیان بوده است. ولی به دلیل سقف بالای انتظارات همیشه با شکست مواجه شده است. چنین شخصی در زندگی آینده خود نیز همواره احساس ناتوانی در برآورده کردن انتظارات دیگران خواهد داشت که میتواند در ادامه به عدم اعتماد به نفس او منتهی شود.

5. باورهای غلط
گاهی باورهای غلط ریشه در تجارب تلخ به هنگام تلاشهای ما برای رسیدن به موفقیت دارند. در هر صورت، چنین باورهایی خود میتوانند ریشه اعتماد به نفس پایین باشند. اگر میخواهید اعتماد به نفس بالایی داشته باشید، سعی کنید چنین افکاری را از خود دورکنید:
- اگر تلاش کنم شکست خواهم خورد
- من در مقابل شرایط پیش رو کاملاً ناتوان هستم
- من اهمیتی برای دیگران ندارم
- من به اندازه کافی خوب نیستم و هیچگاه نخواهم بود
- من ارزش احترام و دوست داشته شدن را ندارم
- من باید تمام تلاش خود را بکنم که دیگران مرا دوست داشته باشند
- من نمیتوانم انتظارات جامعه را از خود برآورده کنم
به طور خلاصه
همانطور که در خانه آموزش خواندید، اعتماد به نفس از جمله عواملی است که بدون آن نمیتوانید به موفقیت برسید. حتی اگر از مهارت و استعداد بالایی برخوردار باشید، باز هم بدون وجود حس اعتماد به خود، به نتایج مطلوبی نخواهید رسید. با شناخت ریشههای اعتماد به نفس پایین، میتوانید در تقویت این حس پرارزش در خود تلاش کنید. از جمله مواردی که میتوانند ریشه اعتماد به نفس پایین افراد در بزگسالی باشند، ترس ازدست دادن، انتظارات بیش از حد اطرافیان، ترس از عدم پذیرش و برخی از باورهای غلط است. امید است با آگاهی کامل، هرروز بیش از پیش برای رسیدن به موفقت تلاش کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید