استعداد در مقابل مهارت؛ تفاوت استعداد و مهارت در چیست؟

آیا از استعدادهای خود باخبرید؟ از مهارتهایتان چطور؟ برای اکثریت ما، جواب هر دو سوال “نمیدانم” است! ممکن است بتوانیم حرفی درباره مهارتهایمان داشته باشیم، اما استعدادها چطور؟ بیشتر ما استعدادهای ذاتی خود را درمیان تلاش برای تحصیل در دانشگاهی بهتر، بدست آوردن شغلی با درآمد بیشتر و… فراموش کردهایم. گاهی نیز اشتباها از مهارتهای خود به عنوان استعدادهایمان یاد میکنیم. اما تفاوت استعداد و مهارت در چیست؟ چه چیزی باعث تمییز این دو مفهوم از یکدیگر میشود؟ با ما همراه شوید تا همه چیز را درباره استعداد، مهارت، و اهمیت درک کامل از تفاوت میان این دو بدانید.
تعریف استعداد
بهتر است ابتدا به ارائه تعریف دقیقی از استعداد بپردازیم. استعداد به معنای توانایی ویژهی ذاتی برای انجام فعالیتی مخصوص است. استعداد چیزی است که ما به طور طبیعی و ذاتی از آن برخوردار هستیم. معمولاً زمانی که کاری را به کمک استعداد خود انجام میدهیم به آن فکر نمیکنیم؛ بلکه فقط انجامش میدهیم! به کودکی خود فکر کنید؛ پرداختن به چه کاری به شما انرژی مضاعف میداد؟ از انجام چه کاری لذت میبردید؟ برای اینکه در بزرگسالی نیز استعدادهای خود را دریابید همین سوالات را از خود بپرسید. اما اگر نمیتوانید پاسخی برای آنها پیدا کنید، به هیچ وجه نگران نشوید. در پایان این مقاله به پاسخ تمام این سوالات خواهید رسید.
تعریف مهارت
برای اینکه تفاوت استعداد و مهارت را به طور کامل درک کنیم، باید تعریفی دقیق از مهارت نیز ارائه کنیم. مهارت به معنای تواناییای است که برخواسته از دانش، ممارست و پشتکار فرد است. مهارت در واقع آن چیزی است که ما آن را میآموزیم. شما میتوانید تا حدی به مهارتی مسلط شوید که برخواسته به استعدادهایتان به نظر آید. مهارتها میتوانند شامل دو دسته زیر شوند:
- مهارتهای سخت: مهارتهای سخت، مهارتهایی قابل یادگیری مانند نوشتن، خواندن، ریاضیات و حتی استفاده از برنامههای کامپیوتری هستند. مانند: برنامهنویسی، طراحی سختافزاری، طراحی وب، بازاریابی محتوا، حسابداری، فعالیتهای بانکی و…
- مهارتهای نرم: مهارتهای نرم ترکیبی از مهارتهای انسانی، اجتماعی، ارتباطی، هوش اجتماعی، هوش هیجانی و… هستند. مانند: مذاکره، مدیریت پروژه، مدیریت منابع انسانی، رهبری، و …
با دانستن تفاوت استعداد و مهارت و تعریف دقیق مهارت، میتوانید لیستی از مهارتهای خود تهیه کنید؛ این کار ممکن است زمانبر باشد. اما مطمئن باشید که در انتها با دانستن مهارتها و استعدادهای خود و استفاده صحیح از آنها، میتوانید به راحتی به اهداف خود دست پیدا کنید. پس از نوشتن مهارتهای خود، این سوال را از خود بپرسید: “چه استعدادهایی به شما برای رسیدن به این مهارتها کمک کرد؟” با پرسیدن این سوال از خود، متوجه خواهید شد که حالا تشخیص تفاوت استعداد و مهارت کمی آسانتر است. لَری برد، بسکتبالیت معروف آمریکایی میگوید:« یک برنده کسی است که استعدادهای خدادادی خود را میشناسد، شبانه روز برای تبدیل آنها به مهارت تلاش میکند و از این مهارتها برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکند.»
تفاوت استعداد و مهارت در چیست
همانگونه که شما نیز تا به اینجای مقاله متوجه شدهاید، استعداد چیزی است که با آن به دنیا میآیید. درحالی که مهارت چیزی است که میتوانید آن را بیاموزید. نکته جالبی که درباره استعداد و مهارت وجود دارد، مشکلاتی است که در صورت درک نکردن تفاوت این دو به وجود میآید. بسیاری از تصمیمات ضعیف در زندگی شخصی و زندگی حرفهای به دلیل درک نکردن تفاوت بین استعداد و مهارت است. در ادامه به توضیح مشکلاتی خواهیم پرداخت که در صورت بیتوجهی به تفاوت استعدادها و مهارتها به وجود خواهد آمد.
چرا بیتوجهی به تفاوت استعداد و مهارت باعث سقوط شما خواهد شد
تراز نکردن استعدادهای خدادادی با مهارتهایی که در زندگی فرا میآموزید، میتواند در انتها زندگی شخصی یا حرفهای شما را از بین ببرد. اولین شرط برای انتخاب شغلی مناسب یا فعالیت در محیطی خاص، داشتن درکی کامل از استعدادها و سپس استفاده صحیح از آنها برای کسب مهارتهای گوناگون است. با پیروی از این قانون، میتوانید اطمینان داشته باشید که گزینهای عالی برای فعالیت در جایگاه موردنظر خود هستید. همچنین، اگر مدیریت و اداره شرکتی را بر عهده دارید، اولین چیزی که باید برای استخدام نیروی جدید در نظر گیرید، استعدادهای ذاتی وی است.
برای مثال، شرکت هواپیمایی را تصور کنید که افراد برونگرا، بانشاط و صبور را استخدام کرده و به آنها مهارتهای مربوط به مهمانداری پرواز را میآموزد. حال فکر کنید که چنین روندی به طور برعکس انجام شود؛ یعنی افرادی باتجربه و مهارت مهمانداری استخدام شوند و سپس برای بانشاط و سرزنده بودن آموزش ببینند. چنین چیزی یک فاجعه است! چه در زندگی شخصی و چه در زندگی حرفهای، بهترین عملکرد برای موفقیت، تراز کردن و سازگاری استعدادهای درونی با مهارتهای فراگرفته شده است. اگر شرکتی نیازمند فردی برای پاسخگویی به سوالات مشتریان است.
برای موفقیت ابتدا استعدادهای خود را بشناسید و سپس به سراغ مهارت بروید
هر فردی برای موفقیت بهتر است ابتدا استعدادهای لازم برای عملکرد متناسب با شغلش را درک کند و سپس به سراغ مهارتهایی رود که میتواند در راستای جایگاه درخواستی، به فرد متقاضی آموزش داده شود. مثالی دیگر از این مسئله، میتواند جایگاه رهبری و آموزش باشد. هدایت، رهبری، مدیریت و آموزش از جمله جایگاههایی هستند که بهتر است به افرادی سپرده شوند که استعداد ذاتی مربوطه را داشته و قصد پیشرفت و توسعه در این جایگاه را دارند. به همین دلیل است که بسیاری از باشگاههای ورزشی، به بهترین و با استعدادترین مربیان و رهبران نیازمندند؛ اکثر بازیکنان استعداد و توانایی فعالیت در ورزش مربوطه را دارند؛ تنها چیزی که نیاز است رهبری و هدایت درست برای تبدیل شدن به یک ستاره ورزشی است.
کلام آخر
در این مقاله، سعی بر آن داشتیم که به صورت کامل و واضح، تفاوت استعداد و مهارت را بیان کنیم و به شما بیاموزیم که استفاده صحیح از استعدادهای ذاتی برای بدست آوردن مهارتهای گوناگون، قدمی مهم برای پیشرفت در زندگی شخصی و اجتماعی است. داشتن درکی صحیح از تفاوتهای میان مهارت و استعداد، میتواند موجب ارتقا و سربلندی جایگاه شما در میان اطرافیان شود. انتخاب جایگاه شغلی تنها بر اساس مهارت و بدون توجه به استعدادهای خدادادی، میتواند در انتها ضربه بزرگی به شما وارد کند. خانه آموزش در تلاش است با آموزش مفاهیمی ساده ولی مهم و حیاتی، شما را برای رسیدن به آیندهای درخشانتر هدایت کند.
دیدگاهتان را بنویسید