برای داشتن یک برنامه ریزی تحصیلی موفق رعایت چه اصولی لازم است؟

حتما برای شما هم پیش آمده که به دلیل کمبود وقت برای درس خواندن از پس امتحان برنیامده و موفقیتی در درسهای خود به دست نیاوردهاید. یکی از بهترین راهها برای داشتن موفقیت در امتحانهایتان داشتن یک برنامه ریزی تحصیلی منسجم است. برنامه ریزی تحصیلی میتواند به شما در استفاده بهینه از وقتتان کمک کند تا هم به درسهایتان و هم دیگر کارهایتان برسید؛ برای انجام این کار توجه به برخی از نکات که در ادامه بیان میکنیم ضروری است.
مرور و ارزیابی برنامه ریزی تحصیلی فعلی
قبل از شروع هر کاری اگر دارای برنامهای هستید و از آن جواب نگرفتهاید، بهتر است یک بار این برنامه را مرور کنید. با مرور کردن آن میتوانید بفهمید در کجای برنامهریزی خود اشتباه کردهاید تا در برنامه جدید این اشتباهات را رفع نمایید. به طور مثال اگر زمان بسیاری را برای تفریحات خود در نظر گرفتهاید، بهتر است آنها را کمتر کرده و زمان بیشتری را به درس خواندن اختصاص دهید تا جواب بهتری از برنامه ریزی تحصیلی خود به دست آورید. برنامه ریزی برای درس خواندن در رابطه با هر کس متفاوت است. برای داشتن یک برنامه ریزی تحصیلی موفق باید روش صحیح آن را بدانید. در ادامه گامهایی که برای داشتن یک برنامه ریزی درسی موفق باید برداریم توضیح داده شدهاند.
1. بررسی کردن برنامه روزانه
قبل از شروع برنامه ریزی درسی بهتر است برنامه روزانه خود را بررسی کنید تا برنامه ریزی انجام شده متفاوت از زمانهای آزاد شما نباشد. از این رو در ابتدا زمانهایی که مشغول هستید، به طور مثال در مدرسه و یا دانشگاه به سر میبرید را مشخص کرده و پس از آن ساعاتی که در طول روز بیکار هستید را به درس خواندن اختصاص دهید. اگر به دنبال برنامه ریزی تحصیلی فشردهای هستید، بهتر است از کارهایی که کمتر مهم هستند چشمپوشی کرده و آن زمان را به درس خواندن اختصاص دهید. گفتنی است اگر شاغل هستید، بهتر است زمان درس خواندن را با ساعات کاری و همچنین ساعاتی که برای استراحت نیاز دارید تطبیق دهید؛ چراکه پس از کار ذهن شما نیاز به استراحت داشته تا بتواند پذیرای یادگیری مطالب جدید باشد.
2. یافتن سبک درس خواندن
هر فرد سبک متفاوتی برای درس خواندن دارد. برخی با نوشتن درس را راحتتر فرا گرفته و برخی با خواندن و حفظ کردن راحتتر درس را متوجه میشوند. از این رو قبل از شروع برنامه ریزی تحصیلی سبک درس خواندن خود را پیدا کرده و با توجه به آن برنامه خود را بچینید. به طور مثال اگر با خواندن به راحتی مفهوم درس را متوجه میشوید، زمانهایی از اوقات فراغتتان را که قادر به خواندن هستید اختصاص به مطالعه دهید. همچنین اگر به صورت شنیداری درس مد نظر را بهتر متوجه میشوید، صدای خود را ضبط کرده و در زمانهایی که تنها هستید و یا در مترو و تاکسی به سر میبرید با گوش دادن به وویسهای ضبط شده، مطالب درسی را فراگیرید.
3. تهیه یک جدول زمانبندی
پس از پیدا کردن ساعات بیکاری و نحوه درس خواندن خود، یک جدول زمانبندی شده تهیه کرده و در آن ساعات درس خواندن را مشخص کنید. بعد از انجام این کار شما به راحتی میتوانید زمانهای بیکاری و مطالعه خود را جدا کرده و حتی برای تفریحات مورد نظرتان نیز برنامه ریزی نمایید. پس از انجام این مراحل حال میتوانید برنامه ریزی تحصیلی خود را داشته باشید. البته در این بین بهتر است نکاتی را نیز رعایت کنید تا برنامهریزی را به صورت اصولی جلو برده و موفقیت بیشتری در دروس خود به دست آورید.
نکاتی در رابطه با داشتن یک برنامهریزی موفق
درسها را به صورت هماهنگ مطالعه کنید
بسیاری از افراد تمرکز خود را بر روی یک یا دو درسی که بیشتر دوست دارند و یا بهتر میفهمند گذاشته و توجهی به دیگر درسهایشان نمیکنند. این روش غلط است زیرا در صورت تمرکز بر روی یک یا دو درس بر روی آنها تسلط کافی به دست آورده ولی برای باقی درسها تسلطی نخواهید داشت. این روش برای ذهن شما نیز میتواند خسته کننده باشد و کیفیت درس خواندنتان را پایین میآورد. از این رو هر چند درسی که دارید را به صورت موازی پیش ببرید تا زمانتان به همه درسها رسیده و مغزتان نیز درگیر یک موضوع خاص نشود. این نوع از تنوع طلبی به اشتیاق شما برای مطالعه نیز کمک میکند.
البته بهتر است هر روز تعدادی از درسها را انتخاب کرده و آنها را بخوانید. برای این کار درسهایی که تناسب دارند را در یک روز قرار داده و درسهای دیگر را برای فردا بگذارید. به طور مثال تمامی درسهای سنگین را در یک روز قرار نداده و با انتخاب یک درس سنگین در کنار دو درس سبکتر به ذهن خود استراحت دهید. قرار دادن تمامی درسهای سنگین در یک روز ذهن شما را خسته کرده و بازدهی را پایین میآورد.
استراحت و خواب کافی داشته باشید
اینکه فکر کنید زمان کمتری را به خواب اختصاص داده و آن زمان را به درس خواندن بپردازید، روش غلطی است. خواب کافی و سر وقت از عواملی است که در روند یادگیری شما نقش بسیار مهمی خواهد داشت؛ از این رو شبها سر موقع بخوابید و خواب کافی در طول روز داشته باشید. در رابطه با استراحت در بین دروس نیز میتوانید هر 45 دقیقه تا 75 دقیقه یک بار را به استراحتی 15 تا 20 دقیقهای بپردازید. این استراحتها ذهن شما را برای تثیبت مطالب دریافت شده و دریافت مطالب جدید آماده میکند. در صورت نداشتن استراحت کافی ممکن است در زمان مطالعه و درس خواندن احساس خستگی کرده و یا حتی خوابتان ببرد.
دوستان و افراد خانواده خود را در جریان برنامهریزی انجام شده قرار دهید
دوستان و یا افراد خانواده علاقه بسیاری به گذراندن وقت با شما دارند که این مورد میتواند شما را از انجام برنامه ریخته شده دور کند. بهتر است آنها را در جریان برنامهریزی خود قرار دهید تا آنها نیز با شما هماهنگ شوند. به طور مثال میتوانید برنامهریزی خود را بر روی دیوار اتاق چسبانده تا اعضای خانواده متوجه آن شوند و در زمانهایی که مشغول درس خواندن هستید مزاحمتان نشوند.
سخن آخر
موارد گفته شده در داشتن برنامه ریزی تحصیلی صحیح به شما کمک بهسزایی خواهند کرد ولی قبل از همه اینها بهتر است بر اساس شرایط خودتان برنامهریزی صحیحی را انجام دهید زیرا هر فرد میتواند بهترین برنامهریز و مشاور برای خودش باشد. سعی کنید کارهای هر روز را در همان روز انجام دهید، در غیر این صورت به مرور کارهایتان یکییکی عقب افتاده و از برنامهتان جا میمانید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.