شناخت اعتماد به نفس کاذب و مواردی در خصوص آن

اعتماد به نفس کاذب چیست؟ شاید برایتان جالب باشد که بدانید این نوع اعتماد به نفس در واقع شکلی از فقدان اعتماد به نفس است. به عبارتی میتوان گفت افرادی که به اندازه کافی اعتماد به نفس ندارد سعی میکنند تا خودشان را بالاتر از آن چیزی که هستند جلوه دهند و این میتواند زمینهساز بروز اعتماد به نفسهای کاذب شود. سایت خانهآموزش در این مقاله قصد دارد شما را با اعتماد به نفس واقعی و کاذب آشنا کند و به شما کمک کند تا اعتماد به نفس کاذبتان را به اعتماد به نفس واقعی تبدیل کنید و احساس بهتری داشته باشید.
اعتماد به نفس کاذب چیست؟
اعتماد به نفس یکی از مهارتهای رفتاری است که در مواجهه با اجتماع بسیار مورد نیاز است و باعث میشود در روابط و کارها و برنامههایمان عملکرد بهتری داشته باشیم. اعتماد به نفس هم مانند هر چیز دیگری اندازهای دارد که اگر از کنترل خارج شود پیامدهای مناسبی نخواهد داشت و باعث ایجاد اعتماد به نفسی کاذب در افراد میشود. مقالهها، کتابها و پادکستهای بیشماری راجع به افزایش اعتماد به نفس در دسترس است که طرفداران بسیاری هم دارد؛ اما باید مراقب بود که توجه به آنها باعث ایجاد اعتماد به نفسی کاذب در درونتان نشود. آشنایی با قدرت و تواناییهای شخصی موجب میشود درک درستی از خودمان داشته باشیم و اعتماد به نفس واقعی و کاذب را از یکدیگر تشخیص دهیم. برای پیشگیری از این نوع اعتماد به نفس میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
گرفتن بازخورد مداوم
گاهی اوقات تصمیم به یادگیری مهارتی جدید را در سر داریم و تا حدی هم آن را پیش میبریم و در نیمههای راه بدون اطمینان احساس میکنیم تخصص کافی در این زمینه را پیدا کردهایم. وجود یک دوست همراه و مشاور در این بین به شما کمک میکند راهنماییهای صادقانهای را دریافت کنید که ادامهی این راه را برای شما هموارتر میکند و باعث میشود مهارت درست و واقعیای را داشته باشید که به پیشرفت کارتان کمک میکند. بنابرای بهتر است برای اینکه اعتماد به نفس کاذب منجر به شکست شما در فعالیتهایتان نشود، از بازخوردها و راهنمایی های دیگران در صورت صلاحیت آن فرد استفاده کنید.
آیندهنگری بیشتر و درستتر
گاهی اوقات بدون در نظر گرفتن زمان مناسب برای انجام یک کار آنرا شروع میکنیم و توقعمان این است که در زمان برنامهریزی شدهمان آنرا به اتمام برسانیم؛ اما بعضا اتفاقات غیرقابل پیشبینی و غیر منتظرهای رخ میدهند که برنامههایمان را بهم میریزند و نمیشود در زمان مشخص شده کار را به اتمام رساند. پس بهتر است در برنامهریزیهایمان زمانی را به این اتفاقات غیر منتظره اختصاص دهیم تا عملکرد بهتری داشته باشیم، بطوری که تا حدی از بروز اعتماد به نفسی کاذب در درونمان جلوگیری شود.
تأمل در انجام کارها
در برخی موارد نیز با رویدادها و صحنههای مختلفی مواجه میشویم که باعث میشوند تصمیم بگیریم یک هدف جدید را دنبال کنیم. در این مواقع اکثرا هیجانزده میشویم و در ذهنمان راههای رسیدن به هدف را یکی پس از دیگری طی میکنیم و به خیالپردازیهای فوقالعاده میپردازیم. اما اگر واقعبینانه به قضیه نگاه کنیم، اکثر این خیالپردازیها به واقعیت تبدیل نمیشوند و چون چشمانداز روشن و دقیقی ندارند فقط در حد همان ایده و خیالپردازی باقی میمانند. بهتر است اگر تصمیم به انجام کاری داریم، به حد کافی راجعبه آن و پیشنیازهایش فکر کنیم و سپس شروع به برنامهریزی و عملی کردن آنها کنیم تا با تصویر روشن و واقعگرایانهای مواجه شویم. این روشها به شما کمک میکنند که اعتماد به نفس کاذب را تجربه نکنید.
اساس اعتماد به نفسهای کاذب چیست؟
عوامل متعددی را میتوان در پاسخ به این سوال جای داد اما یکی از دلایل معمولِ این مورد، رفتارهای تربیتی هستند. تشویق بیجا و نامتناسب والدین، فرزندانشان را به افرادی تبدیل میکند که دارای اعتماد به نفسی کاذب هستند. این رفتار در بزرگسالی فرزندشان هم تاثیر خواهد داشت؛ بطوری که مدام دچار توهم درجهیک بودن هستند و توقع دارند حتی در مقابل کارهای کوچکشان هم تشویق شوند و پاداش دریافت کنند. یکی دیگر از دلایل احساس این نوع اعتماد به نفس در افراد، موارد و اختلالات روحی روانی از قبیل خودشیفتگی و یا نارسیسم است. اگر احساس میکنید فرزندانتان و حتی خودتان دچار اعتماد به نفس کاذب شدهاید، بهتر است از کمک یک مشاور بهره بگیرید تا این مشکل ریشهیابی شود و برای رفع آن اقدامات لازم صورت بگیرد.
شناخت اعتماد به نفس واقعی و کاذب
ریشه اعتماد به نفس واقعی افراد در درونشان است، بطوری که فرد از توانایی و قدرت خود راجع به مهارت و یا موضوع خاصی اطلاعات کامل دارد و میداند که در این قضیه مهارت کامل را دارد و آمادگی خودش را برای فعالیت در این حوزه به هر نحوی به دیگران منتقل میکند. و اما ریشه اعتماد به نفسهای کاذب را میتوان در عوامل بیرونی پیدا کرد. کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند در واقع ترس از بیتوجهی دارند، مدام به فکر این هستند که دیگران تاییدشان کنند و بگویند که در کارشان موفق هستند و توانایی کامل دارند. اگر بی دلیل و یا برای هر کار کوچکی که کودکتان انجام میدهد به او پاداش میدهید در واقع به او کمک میکنید تا دچار به این نوع از اعتماد به نفس شوند. بنابراین بهتر است با شناخت این نوع از اعتماد به نفس سعی کنید تا از بروز آن جلوگیری کنید.
انواع اعتماد به نفس کاذب
اگر بخواهیم بصورت کلی انواع اعتماد به نفسهای کاذب را تقسیمبندی کنیم، به دو گروه از این اعتماد میرسیم که عبارتاند از:
۱. افرادی که اعتماد به نفسی غیر حقیقی و عادی دارند: این گروه از افراد با وجود خود بزرگ و عزیز پنداری تمایلی به تحقیر دیگران ندارند و اهمیتی که به خود میدهند در حد معمول است و به افراط کشیده نمیشود.
۲. افرادی که اعتماد به نفسی غیر حقیقی و غیر عادی دارند(خودشیفتگی): خودشیفتهها و یا نارسیستها کسانی هستند که در کودکی بشدت دچار کمبود محبتهای اطرافیانشان بودهاند. این احساس آنها در بزرگسالیشان نمود کرده و آنها را به افرادی تبدیل کرده است که مدام در حال ستایش خود و تحقیر دیگران هستند. واژه نارسیست به معنای خودشیفتگی کلمهای است که از یک افسانه یونانی گرفتهشده است؛ شخصیت این افسانه شخصی به نام نارسیس بودهاست که بعد از دیدن چهره خود در آب، بگونهای شیفته خود میشود که در کنار همان رود جان میدهد و به گلی در کنار همان رودخانه تبدیل میشود.
سخن آخر
افرادی که دچار اعتماد به نفس کاذبی هستند، باید برای رها شدن و احساس کردن یک اعتماد به نفس واقعی، خود و تواناییهای خودشان را بهتر بشناسند. یکی از نکات مهم در این قضیه توجه به مواردی است که قبلا در شما احساس اعتماد به نفس واقعی را بوجود آوردهاند. برای کنترل این نوع از اعتماد به نفس نیاز است افراد خودشان را با واقعیت زندگیشان آشنا کنند، به تمرین کردن بپردازند و از خود و تواناییهایشان مطمئن شوند و کمکم با حقیقت وجودیشان آشنا شوند. بپذیرند تواناییهایشان در همین محدودهاست و برای بهتر شدنش باید تلاش کنند. توجه به این موارد تا حدی میتواند در کنترل اعتماد به نفس کاذب افراد موثر واقع شود. در پایان به شما پیشنهاد میکنیم مقاله تکنیکهای مدیریت زمان را مورد مطالعه قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید