استعدادیابی سازمانی چگونه به رشد سازمان شما کمک میکند

استعدادیابی سازمانی و مدیریت استعداد در سازمانها از جمله عناصر کلیدی و بسیار مهم برای به موفقیت رساندن سازمانها است. امروزه مديريت استعداد در سازمان از جمله مباحث بسيار حياتي براي مديران است كه ميتواند همراه با كاهش هزينهها، به افزايش خلاقيت و بازده كارمندان، و درنتيجه افزايش بازده سازمان منجر شود. امروزه مديران ميتوانند با يادگيري اين مباحث ويژه و پیگیری نکات لازم، استعداد کارمندان خود را به درستی مدیریت کرده و موفقیت را برای شرکت خود به ارمغان آورند. با خانه آموزش همراه شوید تا بیشتر درباره نحوه توسعه استعداد کارمندان بدانید.
مدیریت استعداد در سازمانها به چه معناست
مدیریت استعداد و منابع انسانی در سازمانها به معنای شناخت و بررسی استعدادهای افراد مختلف در یک سازمان به منظور قرارگیری و انطباق هریک با شغل و جایگاه مورد نظر است. مدیریت استعداد معمولاً شامل مفاهیم مدیریت منابع انسانی و مدیریت امور است. استعدادیابی و مدیریت استعداد در سازمان را میتوان کشف، برگزیدن، نگهداری، رشد و پرورش، استفاده، به کارگیری و بازسازی نیروی کار دانست. گاهی بهتر است به استعدادیابی سازمانی به منزله یک طرز تفکر و یا دیدگاه و نگرش ذهنی نگاه کرد. با مدیریت استعدادها در سازمان، میتوان موجب رشد و توسعه افراد بسیار ماهر و با استعداد در سازمان، متناسب با منابع، سیاستها و دستورالعملهای سازمانی شد. به طور کلی میتوان استعدادیابی سازمانی و مدیریت سازمان را مجموعهای از وظایف مانند استخدام، انتخاب، رشد و توسعه و به کارگیری مناسب افراد در سازمانها دانست.
اهمیت استعدادیابی سازمانی برای تحقق اهداف شرکتها
بسیاری از مدیران موفق بر این حقیقت واقف هستند که بدون داشتن نیروی انسانی شایسته و با استعداد، نمیتوان حتی بهترین استراتژیها و برنامه ریزیها را برای رسیدن موفقیت به اجرا درآورد. داشتن نیروی انسانی لایق و شایسته، در کنار استراتژی قدرتمند و مناسب، میتواند سازمان را بسیار سریع و بدون مواجهه با چالشهای گوناگون به موفقیت رساند. مدیریت صحیح و مناسب منابع انسانی میتواند از به هدر رفتن بسیاری از منابع و سرمایههای شرکت جلوگیری کند. همچنین، ارتباط مستقیمی میان مدیریت استعداد منابع انسانی و عملکرد برتر سازمان به سمت موفقیت است. به دلایل گفته شده، امروزه استعدادیابی سازمانی و مدیریت منابع انسانی در میان مدیران از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
اهداف و مزیتهای استعدادیابی سازمانی چیست
همانطور که گفتیم، مدیریت استعداد در سازمان را میتوان نوعی دیدگاه و نوعی نگرش تلقی کرد که در آن استخدام، انتخاب، رشد و آموزش افراد، و به کارگیری و تطبیق درست آنها با جایگاههای مناسب شغلی مدنظر است. حال به طور کلی اهداف و مزیتهای استعدادیابی و مدیریت آن در سازمانها شامل موارد زیر است:
- افزایش خلاقیت افراد در سازمانها
- افزایش بازده سازمان
- استفاده صحیح و موثر از منابع و پیروی از سیاستهای سازمان
- کاهش هزینههای سازمان
- تشخیص، حفظ، و پرورش بیشتر افراد با ظرفیت و پتانسیل بالا
- تشخیص فاصله میان ظرفیتها و استعدادهای موجود با ظرفیتها و استعدادهای مطلوب و مورد هدف
- یافتن کمبودها و نیازهای سازمان
عناصر مورد توجه جهت تحقق روند استعدادیابی و مدیریت آن در سازمان
اگر قصد تحقق فرآیند مدیریت سازمانی را در شرکت خود دارید، باید به چند نکته کلیدی توجه کنید:
برنامه ریزی متناسب اهداف سازمان
برنامه سازمان مشخص کننده منابع و نیروی انسانی مورد نیاز سازمان برای انجام وظایف و رسیدن به اهداف کسب و کار است. همچنین شناخت و شناسايی انواع مهارتها و تخصصهای مورد نیاز در هر بازهی زمانی و برای انجام هر وظیفهای جزو مواردی است که در مرحله اول باید بدان توجه شود.
سیاستها و برنامههای استخدام
در هر سازمان و شرکتی، سیاستهای از پیش تعیین شده، مشخصكننده زمان استخدام نيروي جديد و مهارتهاي مورد نياز براي جايگاههاي شغلي هستند. با داشتن سياستهاي مناسب، ميتوان از به هدر رفتن منابع سازمان جلوگيري كرده و از انجام اقدامات مناسب در زمان صحيح اطمينان يافت.
اهداف رشد و توسعه استعداد کارمندان
رعايت و توجه به اين نكته، ميتواند اهدافي كه براي رشد و پرورش نیروهای سازمان مد نظر است را مشخص کند. مشخص کردن اهداف رشد و توسعه منابع انسانی، به استفاده صحیح و مناسب از منابع سازمان منجر خواهد شد.
برنامهریزی برای ارزیابی افراد
از دیگر نکاتی که در روند تحقق مدیریت استعداد در سازمانها حائز اهمیت است، داشتن برنامهای مناسب برای ارزیابی افراد است. ارزیابی منظم افراد سازمان به صورت دورهای، میتواند کیفیت همیشگی فعالیت افراد را تضمین کند. همچنین، در نظر گرفتن اقدامات مناسب برای مواجهه با شرایط مختلف پس از ارزیابی نیز از جمله نکات حیاتی است.
برنامه تعدیل نیرو
با داشتن برنامه مناسب جهت تعدیل نیروهای سازمان، میتوان تشخصیص داد که کدام موقعیتهای شغلی دیگر در شرکت موردنیاز نیستند. اگر استراتژی برنامه تعدیل نیروی شرکت مناسب و صحیح باشد، میتوان از به هدر رفتن بسیاری از منابع سازمان جلوگیری کرد.
نشانههای استعداد
همانطور که گفتیم، روند استعدادیابی سازمانی شامل جذب و استخدام، پرورش و توسعه نیروهای انسانی، حفظ و نگهداری نیروها، و ارزیابی مداوم و دورهای در تمام طول مدت است. اما مدیران سازمانها برای تشخیص افراد ماهر و با استعداد در سازمان خود، باید با نشانههای استعداد به طور کامل آشنا باشند. از جمله نشانههای افراد با استعداد میتوان موارد زیر را نام برد:
موفقیت و رسیدن به اهداف
در زمان ارزیابی و آزمایش کارمندان، افرادی که در انجام پروژهها با خلاقیت و تفکر راهبردی، شجاعت و ریسکپذیری، و تصمیم گیریهای مناسب، در به موفقیت رساندن پروژه نقش داشتهاند، در جایگاه ویژهای قرار دارند. اینگونه افراد، افرادی مستعد هستند که باید توسط مدیران زیر نظر قرار گیرند.
یادگیری سریع
از دیگر ویژگیهای افراد بااستعداد، توانایی یادگیری سریع آنها است. زیرا انسانها به طور معمول زمینههایی که در آن استعداد دارند را سریعتر و با کیفیت بیشتری فرا میگیرند.
علاقهمند بودن
زمانی که کارمندی از رسیدگی به بعضی مسائل مشخص لذت میبرد، و حتی برای انجام آنها از خود علاقه نشان داده و داوطلب میشود، در آن زمینه خاص استعداد دارد. علاقهمندی از جمله فاکتورهایی است که به یادگیری سریع فرد و عملکرد بهتر او نیز کمک میکند. همان طور که گفته شد داشتن اعتماد به نفس میتواند یکی از نشانههای با استعداد بودن فرد در زمینه مذکور باشد.
به طور خلاصه
همانطور که در مقاله بالا خواندید، استعدادیابی سازمانی و مدیریت استعداد از جمله مباحث محبوب مدیران در عصر حاضر است. مدیریت استعداد در سازمان باعث جلوگیری از به هدر رفتن منابع و سرمایههاي سازمان ميشود. همچنين، مديران با داشتن استراتژی مناسب و شناخت افراد مستعد در سازمان خود، میتوانند بازده سازمان را افزایش داده و هزینههای سازمان را کاهش دهند. با مطالعه و پیروی از نکات بیان شده در مقالات وبسایت خانه آموزش، میتوانید به نیازهای جدید سازمان خود و افراد حاضر در آن پاسخ گویید و با کیفیت بیشتری اهداف خود را پیش ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید